Thursday, October 2, 2008

scene raya I

Gua bangun terus berkejar ke bilik mandi. Ari ni gua mandi sesolid solid mandian.Biasa lah raya. Semua mesti solid. Memula gua basahkan kepala, lepas tu gua terus pekena sunsilk kaler biru yang gua beli kat kedai zonria semalam. Kata osmate gua sunslik biru ni memang terbaik dari ladang. Gua ni tak berapa into scene menyampu rambut. Seingat gua last gua syampu 18 Mac 2008 lepas pulang berjinggo di pulau perhentian. Agak² lama jugak gua tak pekena syampu ni. Lepas syampu gua basahkan badan, dimulakan dengan gosokan lembut di bahagian2 yang senang dicapai sambil menyabun. Gua teruskan pula ke bahagian2 celah kuku tangan dan kaki. Peh! mmg solid. tengah gua dok mandi tiba2 ada suara berbunyi. "tido ke dalam bilik air tuh? dah sentengah jam ni." ganguan transmisi sunggoh!

Selesai mandi gua beralih pula kepada scene melawa. Raya tahun ni gua pakai baju melayu 2 tahun lepas, sbb gua rasa tuh design paling cantik dari segi warna jahitan serta kemasan. Takkan nak pekena yang 5 tahun lepas, tak millenium langsung raya.

Siap melawa apa lagi, start motor terus gerak ke masjid la. Kata orang kampung, kalau datang lambat kena smayang tepi longkang. Tak raya langsung smayang tepi longkang. Sepanjang perjalanan gua ke masjid gua tengok semua orang kampung setting dressing paling solid. Gua nampak mael burung pekena jubah paling putih, beli kt mekah agaknya tuh. Abe mi pulak setting serban dengan ikatan paling cantik. Gua dapat khabar angin khabarnya beliau pekena air asam jawa sebulan, persiapan nk letup takbir palem gempak. Nak parking motor tuh gua ternampak cucu mak nab, peh! bertambah tambah solid gadis ni. Khabarnya kerja di kolumpo. Dressing pon kolumpo aja, padahal kat Machang je ni.

Gua cukup suka kalau gua masuk masjid, manusia dah penuh. Mesti tampak warna warni dalam masjid. Kalau usha betul2 gua tengok macam pelangi pon ada. Maklum la raya, sume pekena baju terbaik. Sorang brader tuh pekena kaler pink sampai ke songkok! apa crita brader? lu silap beli kain ke? baru je sesi sembahyang nk bermula gua terdengar bisikan berkata "imam silap ni. Patut kena baca khutbah dulu." peh! lu tak ilmiah langsung!

Imam tahun ni boleh tahan dia punya suara, gua syak dia prektis sebulan ni. Masuk second half khutbah, mata gua mula kabur. Apa punca gua pon tak pasti. tiba2.. pap! gua padam. gelap gulita. Gua ingat ada orang angkat gua ke tepi bahagian masjid tuh, ramai pulak yang melihat keadaan gua yang gua sendiri kurang pasti, ada pula seorang pakcik mengipas ngipas badan gua. Setelah gua rasa stabil. Gua bangun dan bersalaman dengan jemaah yang membantu gua tadi sambil mengucapkan terima kasih. Gua syak gua pengsan la tadi. setelah itu gua pulang ke rumah dengan selamat.


Tulisan senget diatas adalah penipuan dihari raya semata mata. ape story gua tertido dikala imam syok letup khutbah? bangun2 gua terus bersalaman. peh! melanggar etika sembahyang raya sunggoh!


6 comments:

cherrybomb said...

hahaha.nakal molek story org org kampung mung..silap tahun ni aku 'red flag'.kalu dok bleh tengok org2 kg aku jugak.tamboh2 budok hk bru blk kijo kl.hahaha

el haNes said...

rugi tuh red flag.
huhu~
sek2 br nk up.
dressin tokleh kaloh la.
br ore kg tgk
hahaha~

alif-mikail said...

ni koi siap gelak sambil buat balik kuang!..

adeiii mau patah riuk tengkuk koi nanti

fARHaNALiCiOus said...

uhh.
hampir2 tertipu di ujung cerita.

yanhashim said...

haha
saya pun tidur masa imam berkhutbah
haha..saya tgk sepupu2 saya pun seronok tdur. hehe

DarabDua said...

yanhashim,
heh! kantoi.
gua repot kt mak lu.