Monday, October 6, 2008

scene raya II

Raya ke 4 gua dah gerak balik melaka. Secara tidak langsung gua hanya beraya di kampung 4 ari. Gila tak meriah raya gua. Tuh belum kira gua tak makan pon rendang tahun ni. Banyak² rumah gua terjah, 1 pon takde yang mengerjakan projek rendang ayam mahupun daging lembu. apa cerita? Gua syak semua ayam dah kene selesema burung, lembu pulak semua kena penyakit kaki dan mulut.

Raya tahun ni gua dapat duit raya RM5 saja. Gua syak gua dah keluar dari zon penerima duit raya. Kalau 15 tahun lalu, peh! gua ingat duit raya nih berbondon bondon datang. kalau sapa kasi syiling memang sah mendapat perlian gua dan rakan². Zaman pra matang dulu gua memang suka pergi kubur kalau musim perayaan, bukan apa, kt kubur ni gua ingat pendapatan duit raya dia memang lain macam. Asal je jumpa orang mesti dapat duit raya, asal dapat duit raya mesti jumpa orang. Tak kira kenal ke tak. Tapi skang gua pergi kubur, dah tak nampak dah scene pass² duit raya kat kanak² ni. Gua syak orang dh tak berapa into scene ni la. Kalau pass pon kat anak² sedara atau sepupu sepapat. Kira bawah kategori darah daging sendiri saja. Apa gila kalau dah keje tak pass duit raya kat sedara mara. Memang lepas smayang lu trus dapat tittle taik hidung masing la. Itu hari gua atas arahan en. Bakeri pegi bank nak tukau duit, skali dh dapat duit gua mintak la sampul raya. Brader bank tuh cakap " tahun ni sampul kita tak kasi free, kita jual." peh! itu jam jugak gua maki brader tuh secara zahir dan batin. Taik idung masin punya bank! haa.. kan dah kena dengan gua. Sebelum ni gua mintak senang2 saja dapat free. Kadang² tu siap tanya nak berapa banyak. Ye lah, sampul raya bank ni dia punya design memang lawa, Gua kecik2 dulu klu dapat duit raya dari ketegori sampul bank semangat duit raya mari tuh lain macam. Biar duit dalam tak seindah sampul pon.

Raya tahun ni mak gua dengan kerjasama gua mengerjakan projek nasi hujan panas bersama kuzi ayam dan kerutuk ketam serta udang. Acar sayur pula sebagai pelengkap. Baru gua tahu nak settle ini projek, peh! dia punya penat memang champion. Nyaris² puasa gua nak terbabas last day tuh. Gua kalau raya tak berapa into nasi sangat. Gua tengok sedara mara gua datang suma syok pekena nasi tuh. Seingat gua tada la pulak tumpah heroin dalam nasi yang gua kerjakan semalam. nasi habis saja gua kena refill, kuzi abis saja gua juga tukang refill. Acar sayur abis saja gua jugak unit merefill. Dah macam bibik sepenuh masa pon ada. Tuh belum kira kena buat air sanquick dari kategori tropicana. kata mereka pekena sanquick ni boleh menghilangkan muak. Mau tak muak kalau lu dah pekena nasi smpi 2 kali reload. Tuh baru kt rumah gua, klu rumah sebelum tuh dah pekena 2 kali nasi.


10 comments:

cherrybomb said...

sedaknyo kuzi nga kerutukketam.akuxde make kuzi pn rayo...haih!!!takdok crito jamm12jam ko?hahaha

poyotito's said...

kira ok la wei 4 hari raya..
tu mana yang tak dapat balik langsung tu lagi sadis!

kikiEy said...

padan muka dapat 5 ringgit je duit raya.

kira ok la 2 kn dari xdapat langsung.

trimas kerna sudi singgah ke blog:]

DarabDua said...

cherrybomb,
rugi tokde gi make nasi beriani nge laksa penang umoh demo.
huhu~

poyotitos,
tuh dh masuk kategori sgt malang.

kikiey,
wa syak lu dpt byk ni.

Ojie said...

lu dpt 5 hinggit je bro?
hehehe gua senyum je la..

alif-mikail said...

wahahahaha..
aduu laa.. gelak guling2 koi baca..!

.farah. said...

kuzi tu mende bro?

DarabDua said...

Ojie,
senyum saja?
pass la 2 3 keping kt gua.

alif-mikail,
lu guling elok2. kan tersepak CPU. tak ke haru tuh.

.farah.,
kuzi tuh sejenis masakan yg kte slalo pekena dgn nasi beriani.
lu try google tgk. mesti knal ni

yanhashim said...

aduh
kenapa kelakar sgt struktur ayat nih.. bila masa saya nak berhenti ketawa. aduh
hahaha
update sll

DarabDua said...

yanhashim,
gua sakit perut ni.
tak into menaip sangat.
haha~