Friday, February 13, 2009

Punca Dan Tindakan. Ong Bak 2 Memang Terbaik Dari Ladang Weh!

Lu free kalu baik lu pergi tengok crita Ong Bak 2. Terbaik dari ladang weh crita ni. Gua dah pekena minggu lepas bersama teman² gua. Teman gua semua dari sekolah kebangsaan batang. Takda gadis pun. Cilakak! Tapi sedap juga menonton sebab gua tengok dekat panggung wayang baru. Menangkap panggung ni. Kerusi dia empuk lain macam. Macam empuk kerusi jenama Ogawa pun ada jugak. Skrin dia pon besau, tapi bila crita 'start' jadi kecik sikit. Mende weh camni? Buat gua panas saja. Nasib baik penyaman udara dia 'settin' rendah. heh!

Crita ni memang gua kasi 10 bintang untuk seksyen aksi Ong Bak menOng bak. Ong bak 2 ni 'true' sikit gua tengok. Ni gua ingat nak panggil Ong Bak Tradisional. Mende crita zaman up sikit dari zaman parameswara. Mahu tak tradisional. Ada jugak Ong Bak kategori Ong Bak mabuk. Peh! lain macam benar gua tengok. Satu jari saja dah buleh kopak halkum. Apa crita. Nasib baik gua tak into air setan ni. Kalu tidak nak jugak gua menuntut Ong Bak mabuk ni. Tapi apa kes seksyen pukul kejam sikit dah kena potong? Cilakak punya unit penapis. Tak setuju benar gua. Crita omputih duduk bercium bagai tak nak pulak potong. Saja nak ajaar

******

Gua cukup respek dengan industri perfileman negara jiran kita ni. Walaupun lenggok politik negara deme tuh tak pernah nak stabil, Tapi masih mampu menghasilkan crita yang terbaik dari ladang. Dari seksyen aksi yang 'true' sampai le ke seksyen cinematografi. Tuh belum lagi seksyen 'computer graphic'. Betul² asli gua tengok. Terkesima juga gua itu jam. Tapi cinematografi tu mende weh? gua main petik je ni.

Gua selaku rakyat messia terkadang berasa malu sikit² sebab negara gua ni dengar crita maju. Ada menara tinggi, ada litar formula 1. Ada jentera, ada kereta proton saga. Sawah padi menguning! hah! gua siap bagi lagu. Pakej ni. Tapi negara gua ni dok buat crita Sembilu, Anak Mami. Ntah mende lagi crita. Malas gua nak tulis, bikin sirap saja. Modus operandi cerita dia sama. Bercinta bagai, Mak pun tak kasi kawin sbb pakwe dia anak orang miskin.

hah! Ni terbaru punya Sifu & Tongga. Apa crita weh? Gua dengar musnah saja crita ni. Gua ingat pengarah pilem messia perlu keluar dari satu kotak yang mereka diami selama ini. Menjajah ke satu idea yang solid. Kena berani meng'invest' idea dan modal. Baru la dapat crita solid molid. Ini tidak, Tak Mami Jarum, Anak Mami. Mende nak buat crita seram pun dah jadi cerita lucu.

Cilakak! Gua jadi macam pengkritik pulak. Nak kata gua hisap rokok kretek tidak jugak!

32 comments:

Cik Nazaitul Nadia @ Cik SesuciQiellah said...

kalau citer nie x best wa ong bakkan lu jer arr wakakaka

Dzulkarnain Mohamad said...

cilakak..gua mmg into crita ongbak..ada gak tengok promo dia hari tu mmg menangkap..lompat atas belakang gajah..oleh itu gua tak baca n3 lu..gua baca tajuk je sbb takut lu pegi cerita dia punya ending..

ilazz said...

wehhh.. aku x ska ar citer ganas2 cam ni sebab anak aku heboh nak tgk. mana seswai utk budak2. LPF tlg ler edit yg ganas2 tu. tinggalkan scene gajah jek.
hehehe..

HazirahMahadzir said...

ok.part ni gua tak campur..
lalalalalala~

MaS-HaNa said...

BEST SANGAT KE =))HANG NI TOKEY PROMOSI KE:))=))WAKAKKAKAKA

apei said...

gua pun dah layan citer ni. memang dasat.. menaik semangat gua nak mendalami ilmu ong-bak ni..

hanis said...

best sangat ke?
hurm....
nak pegi tak nak, nak pegi tak nak.... haish~ feninnnnnnn

antusabun said...

Tapi ending dia buat gua terkesima.. Gua bingung.. sepanjang gua hidup takda pulak orang buat ending camni...Tony Jaa penat berlawan kot

paiseh said...

skali2 lu wat preview gini gaya sedap jugak.. bleh gua hitung2 mana yang baloi mana yg tak.. eheh.!

ilazz said...

Citer prof merapu tu mmg cam hampeh. bek ko tgk Upin Ipin la. ploh kali bestt..

joE said...

haha...
kali ni gua sokong lu....
gua pon suka gak dgn ong bak 2 kali ni...
die pny shoot, settin' terbaik punya..tang melompat antara gajah ke gajah pon gua suke...nampak benar jantannya di situ...

mrblind said...

weh..dvd copy dah keluar ke belum..gua tak into sangat wayang-wayang ni..hahaha

cikin said...

perghh.. entry lu kali ni memang terbaik dari ladang. gua kasi lu 10 bintang.

eh sejak bila gua jd pengkritik blog ni? wahahaha.

o-y-e-t-t said...

lu pegi ngan kaum sejenis jee ke tgk wayang???

Qaseh.Darwisy said...

Hahhaha...mmg aku stuju..aku anti muvi messia.sape g tgk muvi2 tempatan mmg abis aku kutuk..nasib ah..

citer ni da kuar rupanya..da 6 bulan aku x tgk muvi.kesiankan??keje punya pasai.

FarhanaLicious said...

ong bak tak hemsem kan? tak nak la tengok. nanti nak tengok cerita benjamin button, brad pitt. hemsem sikit. baru la bersemangat nak tengok. hahah!

Ahmad Azrin Aziz said...

peh.. tu dia punya penangan ong bak 2..

Qasiyh said...

Bagos kau try buat filem...
tgk mane boleh pergi...
aku rase kalo kau buat script pon dah meletop beb...
hahaha

- w.E.r - said...

hmmm...nak kene tgk citer ong bak ni..

gua sokong sama lu bro..citer messia ni sume jln citer lebih kurang sama..anak mami la..mami jarum la..segalanya mami la...mcm mana nak maju film messia ni...

drpd tgk sifu&tonnga...baik tgk
citer animasi messia tu..
"geng pengembaraan- upin&ipin...hahaha....

miskim said...

seyes beb...wa nengok cita ni terangkat2 kaki tgn bro gila mabeles wa ckp lu...seyes wa kasik 10star jugak laa..walau sejuk gila babas ekon kat panggung tu wa layan je sbb ongbak2 ni..mmg terbaik dr ladang lah!!!!!cume ending je jahanam kakaka

@t00neY r00neY® said...

encik...

gua bajet industri kite xde bajet...
bajet da sibuk ke kancah politik

cinematografi barangkali foto nyer cinema?

Fadh said...

ceh gua dah tgk dvd siam mari yang tangkap dlam panggung punyer...mmg ong bak abis laa...nak story pun tak guna...tengok sendiri laah

amirahsyuhada said...

ya, saya memang nak tengok esok kat MBO melaka, jom tengok sekali, saya belanja awak bayar,..hehe

.::c!kzUrA::. said...

wahh..gempak je cite nih..
gue kene p tgk gak nih :P

StingRay said...

payah hati sanubari aku nak terima cerita razak mohaideen...


haha

mat mimpi said...

benjamin button padu gak weh

BudAk hijAu said...

tunggu msk astro lah..mls lak nk g tngk..hahahaha...

alif-mikail said...

betul citer Ongbak 2 memang tahap best .. peh! sungguh!

P/S : tapi koi tak tengok lagi ahahhahaha

Fadh said...

gua bagi lu award, datang amik kat blog gua.

azlin hashim said...

Baik gua tgk Upin ngan Ipin jek... lg best..

PenagihAyamGoreng said...

aku setuju sgt dgn stingray..dah cuba banyak kali, tp tetap tak boleh. ibarat menelan air akar kayu yg tak tertelan dek tekak.

kucing kuku hitam said...

aku kasi 10 bintang tuk cter nie...tp sad ending arr..bengang tol ar aku....tp memang berbaloi g tgk cter nie..rasa cam nk g tgk lagi sekali....hahahahaha