Wednesday, February 25, 2009

Satu Wabak Yang Gua Palem Tak 'In' Telah Mari Ke Pekan Gua Tinggal. Ntah Musibat Mana Yang Bawak. Huru Hara Habis Jadinya.

Suatu hari nan lalu kewangan gua solid sikit. Jadi petang² macam petang tu memang sedap pekena goreng pisang dengan teh o panas. Memang petang tu solid! angin sedap² bertiup, cuaca panas² yang macam panas musim panas dekat eropah nuh. Aaaah. susah gua nak kabor. Lu pergi eropah lu tahu la macam mana dia punya panas. Tapi gua pun tak pernah pergi eropah jugak!

Gerai goreng pisang yang gua nak pergi ni dekat pekan. Gerai Mak Su Naza. Goreng pisang gerai dia memang tiptop. Pergi lambat kalu memang beli habuk je la. Mende dekat pekan, secara auto gua kena pergi dengan motor Honda Ducati berkuasa rendah milik penuh abah gua. Apa gila petang² gua nak berjalan, nanti gadis kat pekan tengok pun tak selera. heh!

Gua pun gerak, elok saja gua lalu depan masjid dekat rumah gua tu, azan berkumandang. Peh! sentap jugak jadinya gua. Kalu zaman kecik², Abg Mi tak azan lagi gua dah ada kat mesjid tuh. Amcam? bagus dak gua? Tapi gua pergi awal² sebab nak 'chup' 'turn' untuk mengaji saja. Lambat 'chup' kalu, pukul 530 petang dok ngadap mulah Pak Isa lagi weh! Scene bola gua nak mula pukul brapa?

Sentap sentap jugak, gua jalan saja. Sebelum sampai gerai goreng pisang nuh, gua kena lalu satu taman permainan. Nama taman ni Taman Kemahkotaan. Ntah mende akal orang majlis daerah pergi bubuh nama tu. Tak paham gua. Kasi la nama sedap² telinga mendengar sikit. Macam "Redwoods Park" ke "Riverside Park" ke. Eropah sikit bunyinya. Paling huduh pun bubuh nama Taman astokana.

Kat Taman Kemahkotaan tu gua ada nampak budak² berkumpul. Ramai jugak. Tapi tak ramai macam perhimpunan dekat sekolah nuh. Macam² pesen 'dressing' ada. Ada pesen pakai topi jenis sudu kat belakang, jenis jeans koyak kat lutut pun ada, yang pakai seluar bola pun ada, paling gua tak buleh 'in' yang pakai baju melayu dengan songkok pun ada itu jam. Cilakak! akal gua dah lain macam. Gua dah mula syak kanak² kat pekan gua buat perhimpunan aman untuk memboikot israel. Tapi takdak pulak scene² bakau bendera. Perasaan ingin tahu gua mari lain macam. Tak pernah gua tengok budak kat pekan gua berkumpul kemain lagi dia punya "gath" tuh.

Gua pun 'park' honda ducati berkuasa rendah milik penuh abah gua elok², gua pergi jenguk.

Cilakak! Budak² pekan gua dah mula terjebak dengan mainan menari pesen nak haus tapak kasut. Ntah sapa bawak masuk gejala "shuffle" ni kat pekan gua. Hangin jugak gua jadinya. Gua tahu sangat, yang pakai seluar bola tinggal scene membola sebab nak "shuffle", yang pakai baju melayu pula ponteng fadhu ain. "Shuffle" punya pasal. Habis rosak generasi muda pekan gua.

Itu jam gua pergi tarik telinga sorang². Gua sound keras², sekali lagi gua nampak deme tuh 'menyaffle' gua ong bak sorang². Kasut gua bakau! Yang nak membola gua suruh pergi membola, yang nak memfardhu ain gua suruh masuk kelas. Hah! yang mak pesan suruh beli gula dengan sabun basuh tu gua balik cepat². Jahanam abis budak² yang masih hijau ni. Gua ni memang tak 'in' dengan "shuffle'

*
perenggan tulisan senget tu semua gua chong! haha~

21 comments:

HazirahMahadzir said...

wahh..kewangan solid?
hasil tabungan celah mesin basuh ke wehh??
ngahaha~~

Dzulkarnain Mohamad said...

hahaha..
lu punya cong perenggan bawah tu boleh tahan..bukan lu aje..ramai yang rasa nk buat style perenggan bawah tu kalau jumpa budak2 gini..

antusabun said...

hek eleh..ngan budak pun takut.. ong bak je la. tak melawan bebudak tu de. pengecut je sume tu

Wan Farhanim said...

ong bak pesen ado api dekat duo duo belah kaki terus!!!hahaha
shuffle masuk doh ko klate?haihh...tok tau plok aku..rusok budok budok skrg...shuffle dgn baju mlayu pun ado deh?

Cik Nazaitul Nadia @ Cik SesuciQiellah said...

weiii ok per shuffle wakakak

o-y-e-t-t said...

cube lu try shuffle pkai but bola...mau lebam lantai simen tu

kucing kuku hitam said...

loh..apesal ko x join sekali menshuffle kan diri ko?...hahahaha

paiseh said...

kalu lu buat kasi ongbak betul2 pun gua nak juin skali.. nak kasi diorang rasa lutut gua..
gua memang tak in langsung dengan scene budak2 kecik menyuffule nih..!!

FarhanaLicious said...

ceh. baru je rasa nak kagum. huh! tak jadi la

macha_sezs said...

fuuiii...lu punye imiginasi ....kalau direalisasikan...memang gua saspek lu nak jadi otet!

apei said...

gua ingat kat klcc jer ada shaffel, kat tempat lu pun dah ada dah.. parah weh!

joE said...

ah...
brani-brani la lu jentik anak orang...time ni la lu nak tunjuk sifat keabangangan lu tu?

cikin said...

hoh, baru je nak puji lu 'pemuda harapan bangsa'. skali ayat chong je. terus gua tukar 'pemuda takbleh harap punye bangsa'. wahahahhaa.

Ahmad Azrin Aziz said...

baru amarikaaaaaa..

:)

tasikmerah said...

tarian haus tapak kasut tu anak gua pun dah pandai buat dah. ha ha. ntah sape yg ngajor pun ntah le..... :)


.

.farah. said...

ah gua agak dh ni.lu dgn kanak kanak hijau pun lu goyang..haha.

Fadh said...

ha ha ha...apasal laa lu hangin dgn bebudak tue...lu tau tak lu telah menyabotaj dakyah yahudi lu tau tak...lu nak kena bedil ke bro? ha ha ha ha

BudAk hijAu said...

budak2 yang masih hijau?
adakah gua termasuk dlm golongan itu...?

adakah...?

cikhajar said...

hahahahh aaa bestnyer gureng pisang

k.e.r.i. said...

kemain tarik telinga anak orang.
betapa kejinya terhadap tarian shuffle.

alif-mikail said...

hidup2 kena chong