Thursday, March 31, 2011

365 : Musim Luruh Di Pekan Christchurch

Pada suatu hari dan tarikh yang gua tak tahu, gua bangun pagi, terus terpikir nak tukau angin kerja. Entah mana datang akal ni gua pun tak pasti. Dengan kedudukan kewangan yang sangat runcit2, gua kental saja. Orang tua kabor, tak redah tak rock! Rock celah mana gua pun tak tahu. Untuk pengetahuan lu orang, ini jam gua menjalankan ibadah kerja selaku kuli batak dekat sebuah pekan kecil bernama Te Puke, New Zealand. Poskod dia gua lupa weh. Sebutan secara betul dia "ti puki'. Buleh tahan tak senonoh bunyinya. Kalu mak gua tanya nama tempat gua duduk, gua terus auto malu secara turbo nak sebut. Kan lain pula mak gua paham. heh!

Lepas gosok gigi lebih kurang, gua terus sarung jaket jenama Timberland dan berjalan ke 'çyber cafe'. Jaket ni memang hensem buleh tahan juga gua tengok. heh! Duduk negara orang putih ni, tak kena sangat gaya dia bila pekena mandi pagi. Kah kah kah! Sejuk wehh! Kalu gua dapat gosok gigi tu kira dah 'çhampion' dah. Jenguk punya jenguk, "zasssss!" gua beli tiket dari bandaraya Auckland ke Pekan Christchurch 3 hari dari hari gua beli tu. Harga dia tak mahal mana, NZD 79 saja. Kira buleh la untuk 1 jam 20 minit perjalanan kapal terbang. Lu ingat Air Asia ke nak tiket RM 5? heh! Tambah pula tiket bas dari pekan Te Puke ke Bandar Auckland ni NZD 25. Naik bas 1 jam pun dan NZD 25. Cilakak betul! tak Transnasional langsung!

3 hari dah berlalu, gua peking semua barang terus sumbat dalam beg. Secara auto beg gua berkapasiti 19.5 KG. Amcam? dengan kicap2 jalin skali gua sumbat. keh keh keh! Sampai saja gua di pekan Christchurch tu lantas gua senyum sinis. "Musim luruh di kota Christchurch" getus hati gua. cantik juga bandau ni.

Cantik tu cantik juga, Dalam bank gua tinggal NZD 60 saja ni sapa nak jawab? Sekarang gua tempat tido pun tak dak, kerja pun takdak, kredit kad tu jauh sekali. Orang tua kabor, muka barai bank tak terima buat kredit kad. Kat New Zealand lu buat perangai tido tepi jalan, memang kena saman le jawab dia. Peh!!

Ini betul punya musim luruh di kota Christchurch!


4 comments:

h a n i e said...

peh..menyinggung perasaan jgk tmpt tinggal lu tu..hahaha..

❀aRaBeLLa❀ said...

pumpang-pumpang tajuk pasal musim luruh gambau tak de pulok..

FarhanaLicious said...

balik malaysia la oii.. ke nak gua post video lagu dikir barat welcome to malaysia lagi sekali? hahaha

Darab Dua said...

@hanie buleh tahan

@ara ini jam gua takdak kamera lg weh!

@farhana peh! jgn cuba jatuhkan sipirit rindukan malaysia gua