Monday, November 14, 2011

ibadah bekpeking

Di masa kecederaan yang gua alami beberapa minggu yang lalu, buleh tahan banyak masa juga gua habiskan didepan kompiter. Bukan banyak yang runcit runcit, tapi dia pesen banyak yang sampai gua lupa gua kena makan.

Secara luar sedar gua dah jelajah berbagai pesen jenis belog. Ada belog cerita dia pergi makan mekdonel dengan pakwe sidai spek atas kepala, ada juga gua jumpa belog pesen tunjuk gambau tengah muncung mulut macam itik kena sembelih. Aaaahh.. macam macam lagi juga pun. Palem gua tak buleh nak in pesen belog gambau atas dia tu ada besar tapak kaki saiz 11UK. Dia punya serabut lain macam jadinya. Tidak lupa juga belog pesen bubuh lagu auto menyanyi. Terkejut woiii! Mende mende macam ni mengundang jantung berlubang dikalangan pembaca yang dah berumur macam gua contohnya.

Tapi dalam banyak banyak belog yang gua terjah, gua perasan makin ramai rupanya kutu yang menulis dengan konsep travelblog. Ada yang tunjuk dia pergi berjalan konsep holiday, ada konsep rombongan mak kiah, konsep bekpeking juga dilupa tidak. Macam macam pesen gua jumpa, tapi apa kes travelblog nak bubuh gambau muncung itik juga? potong 'feel' gua nak baca betul.

Sebenaunya gua memang tabik betul dekat kutu yang buat travelblog ni. Deme ni memang merancang perjalanan dengan solid molid. Habis dia kaji selidik dari nilai matawang sampai harga sebotol air mineral. Itu belum cerita lagi kes kes seperti merancang 'route' dengan detail dan teliti. Ada yang lukis route dia dekat google map pehtu pin satu satu tempat nak terjah. Tabik woiiii!

Yang gua nak kabornya, sebenarnya gua tabik spring lima enam belas ratus kali juga dekat kutu kutu yang buat menda alah kajian sebelum gerak. Sebab gua tahu mende nak kaji selidik ni bukan mende mudah. Dia memang serabut juga jadinya. Silap hari bulan gua syak buleh bawak bergaduh dengan makwe atau pakwe. Dia memang betul punya makan masa.

Gua nak pesan dekat lu orang, teruskan usaha murni lu orang sebab mende mende yang lu orang buat ni membuatkan kutu pemalas macam gua ni jadi senang sikit. Sebab gua ni jenis pemalas nak membaca apa lagi mengkaji. Gua pesen pandai beli tiket kapo terbang saja. Ni kejap lagi gua bakal mendarat disebuah lapangan terbang yang tak pernah gua jejak lagi. Masalah palem besau ialah gua lupa nak tukau matawang negara tersebut. Nak lagi besau masalah dia, gua buleh pula lupa nak aktifkan kad ATM untuk acara amik duit dari bank luar negara. Cilakak betei. Gua dah kebulur sipi sipi mogadishu dah ni. Macam mana nak hendel ni woii! Gua harap air paip dekat tandas dia selamat diminum macam dekat Niu Zilen.


*entry ni gua tulis masa dalam kapo terbang dari oklen ke singapura. Sebelah gua ada makwe jerman yang gelak pesen 1 kapau terbang buleh dengar. Terus gua jadi down bila di ajak berpungpang pungpang

6 comments:

foxychain said...

Bring us dolar. Evrywhr while traveling. Even domestically. Thats what i always do

hanie said...

kahkahkah! nasib baik belog wa asal ketik jek terus keluar entry., kl tak..masak jugak wa kena basuh dgn lu.. hahaha

wa ucap gudluck lah utk lu dlm siri jelajah negara najip. tp jgn nk buat pasai beli lonliplenet. wa siku lu smp pengsan!

Hidemichi said...

gagah jugak lu ek..gua nak beli tiket kapal terbang pun tak reti.

~Layla Yuki~ said...

salam

gua ghase gua tahu sape punye blog yang 'pesen belog gambau atas dia tu ada besar tapak kaki saiz 11UK'

hahahaha
gua tacing!

:p

FarhanaLicious said...

dalam banyak2 ibadah bekpeking lu, gua tunggu entri lu berbekpeking ke mekah je.

telor power said...

kim salam kat minah saleh tu tu eh bro.... kehkehkeh....