Tuesday, October 28, 2008

Baru Gua Tahu, Rumah Terbuka Kategori Apa Tak Penting. Janji Menu Solid Padu

Memang tak lari dari syak wasangka gua, rumah terbuka deepavali yang gua terjah semalam memang menyediakan makanan melayu asli. Nasib bukan makanan dari kategori eksotik. Kalau tak, dapat merasa sup tangan beruang lah gua semalam. Apa hal pun, dia punya makanan, PEH! solid dewa bai. gua haram tak menipu nih. Sampai² gua dah pekena sirap bandung. Tuan rumah dah mula langkah suruh gua tibai roti jala. Memang lazat, pekena pulak dengan kuah ayam tuh. Gua tap 3 keping saja, ikut hati memang gua nak tap 5 skali. Tapi kan kenyang, strategi makan banyak kena follow brader.

Bagai orang mengantuk di sorongkan bantal orang cakap, abis saja roti jala tuh, gua dengan gaya malu² tibai mee goreng. Tengah syok gua menuba gaya sipu², ada dua gadis datang."Comel² jugok ore klate ni" getus hati gua. Gua syak teman tuan rumah ni. Tapi sekarang gua tengah tuba mee goreng ni! Ini yang buat kosentrasi makan gua jadi tak berapa balance. Gua kalau pesen ada gadis tak berapa kenal join gua menuba nih, gua jadi auto malu. Selera tuh terus susut lain macam. Dia jadi nafsu tuh berat ke makan lagi, tapi mata dok berat mengusha. Tak ke menyelam sambil minum air kata peribahasa. Orang kompiter cakap multitasking. Susah bai nak handle.

Apa gila gua nak melantak gaya 2 hari tak makan depan gadis. Nanti mula menjadi buah mulut kat belakang, paling canggih pon pakai mende facebook buat mengata. Tak pon ini macam "Mamat ni aku tgk melantak macam 2 hari tak makan kat umah member aku ari tuh" kata org itu kepada orang lain ketika ternampak gua di mana2. Tak ke jatuh reputasi tuh?

Mee goreng gua settle macam tuh saja. Lepas tuh gua pekena pulak apa nama ntah, menda alah yang ada jelly petak2 yang semacam nata de coco tuh. Solid bai mende alah ni. Rasa dia jauh lagi sedap dari pizzahut jenis cheese lebih. Memang kena makan lepas tuba makanan berat. Gua syak ni makanan kategori pencuci mulut jugak. Sambil² makan tuh gua sembang pung pang pung pang dengan gadis² tadi. Saja gua buat² mesra alam, sedikit sebanyak boleh tutup scene melantak gua tuh. haha! amcam? licik tak?

Tengah gua syok sembang sambil makan tadi tuh, tiba² tuan rumah keluarkan satu hidangan ni. Ini dah masuk level orang tido di selimutkan selimut aussino. Bukak saja tupperware tuh, PEh! tengok pon gua dah tau ini sah solid dewa punya. Mulut gua pungpang pung pang sembang, tapi hati dengan mata gua memang dok aim mende tuh dari tadi lagi. "ish, takkan gua nak wat starting ni, malu gua macam ni" bisik gua sambil tangan gengam sudu tak sabau nak tuba. Lama jugak gua tunggu, tiba² salah sorang gadis tuh tap mende tuh. hah! auto senyum la gua, terus gua tap jugak. Memang betul la, ini menu padu punya. Dia punya isi kandungan ada buah yang solid², semacam puding ye jugak, tapi gua syak bukan puding. Paling mengiurkannya ada eskrem kat atas. Gua tanya 2 kali tuan rumah nama apa mende tuh, dia ada sebut, tapi gua lupa tambah pulak tak reti nak sebut tapi semacam ada bunyi.."fel" kat blakang sket. Aaahh.. nama tak penting, janji gua dapat tuba. Banyak tak banyak la gua tuba, tapi penuh jugak satu gelas tuh. heh!

Makan tuh makan jugak, tapi pungpang pungpang gua tak letak tepi. Kan gua senyap nanti ada yang tuduh gua makan tak ingat dunia. Settle tuh, gua nampak pulak mende lagi satu. Yang ni gua ingat nama. Sebab nama betul punya melayu. "Puding diraja melayu asli". hah! sapa pernah makan? Boleh tahan solid mende ni. Ini first time gua jumpa mende ni. Kandungan dia ada pisang, dan beberapa lagi ramuan lain, pastu menda semacam bihun, gua pon tak tahu apa ni. Janji solid, makan tak cirit or die.

pung pang pung pang, siap makan siap sembang. Gua buat closing dengan air sirap badung lagi segelas. Memang tak silap gua tak makan pagi tadi. Tapi gua betul punya berlakon mesra tadi sampai nama gadis² tersebut pon gua tak tahu. haha!

Tapi mana maruku? vadai? kari kepala ikan? tosei? Ntah² gua silap rumah ni?

Tuan rumah tuh, menu memang padu, dapat buat lagi raya aji, raya krismas, taun baru, memang terbaik!

26 comments:

hanis said...

bakpe aok tak ajak koi... ni koi jeles ni....

@tune® said...

adeh...konfem ke puding di raja melayu asli tuh...asli?

ke..cetak rompak raja mealyu punye?

DarabDua said...

hanis,
koi dok teruja nak makan sgt. dia jadi lupa kawan2 sikit. nnt ada lagi koi cuba ingat member sikit.

@tune®,
sejarah dia gua tak pasti pulak. janji rasa solid.
heh!

hanis said...

koi dah link aok...
aok link ler koi balik...

(PERMINTAAN PENUH IKHSAN):P

Princess Azi said...

lelaki melahap kt open house org xkate ape sgt lah
aku yg gadis ni ntah bila nak ada sifat malu
abes sepinggan amek sepinggan
abes 2 pinggan tambah jadi 3
hahahah

dh. jgn kutuk aku.

miezi said...

perghh..tak boleh blah menu!!

alif-mikail said...

COnfirm!!! DEWA MAKAN!

HHAHahahaha

o-y-e-t-t said...

ayam percik tada???baru la menu melayu sejati bro

Qaseh.Darwisy said...

gila menu...da la aku posa hari ni..dem!

eh,aku pun oghe klate..ihikk..

*malu tersipu2..

rOhock said...

hahaha..

mrblind said...

ni orang panggil lebih kepada mentekedarah..apa punya umat la lu..satu babak je lu boleh pakai..tang cover makan sambil pung pang pung pang..hahaha..

DarabDua said...

hanis,
koi pon dh link aok!

princess azi,
tak boleh bai. kan gadis tgk kan tak molek tuh.
hah! sakan jugak selera lu neh!
haha~

miezi,
menu solid bai!

alif mikail,
dewa tak dewa sgt. perut gua mmg full semalam. hahaha~

o-y-e-t-t,
hah! ini mmg true asli.

Qaseh.Darwisy,
hah! jgn pulak lu bukak jap lg.

rOhock,
hahaha jugak!

mrblind,
nih nama dia makan runcit2 bro.
hahaha~
tuh strategi saja.

cikin said...

waaahh.. sakan ko 'menuba' eh. ekekek..

farhanaLicious said...

erk. nape bes sangat.
tibe2 je rasa lapa gilak.
tuan umah tu da tanak wat open house lak ke?
huhu~

nana said...

part cirit or die tu takley pergi.
tapi tahukah anda,
anda menggambarkan gaya pemakanan anda.
gila lapar.
hahah

ilazz said...

kuatnyer makann. ke mentekedarah??

nih mesti bela jinn nih :P

~muahahaa~

Dzulkarnain Mohamad said...

hahaha.. kau ada baca doa makan tak nih..menuba x hengat dah nih..

cherrybomb said...

melayu asli tu takdok.haha.panda2 jah nk menyedapkan bunyi.haha.gua syak lu malu dengan gadis-gadis ni.

DarabDua said...

cikin,
mmg sakan. menu solid bai. lu malu lu lapau

farhanalicious,
mmg best gaban punya!
gua syak nk buat lg tuh.

nana,
hoi! selera gua kecik saja. tp bila masuk scene open house mmg dia jadi auto up selera ni,

ilazz,
menu padu bai. mesti gua kena makan kuat.
hah jin? games jin online gua main le.

Dzulkarnain Mohamad,
gua baca doa. nasib bukan gua yang kena lead upacara doa tuh.

cherrybomb,
owh.. tadop melayu asli ko.
haha.. mana gua nak tahu. tp yang sedap ada eskrem atas tuh namo gapo?
hah! tepat mmg malu. ikut hati mmg gua tuba lg.
haha~

l.i.f.e said...

hahaha...memang kamu ini jenis tak rugi kalau bawa ke buffet kan

adakah itu namanya trifle?

shafiq said...

mak ai...trasa lapar plak baca entri ni. lps ni anybody wat open house sila hubungi saya yer..ehehe

Ojie said...

gua rasa gua jadi kenyang tiba2 dengar gaya lu menuba mcm neh..xrugi wooo belanja org mcm lu..huhu

faridz yunus said...

lu pg open house x ajak gua ek..hahaha

DarabDua said...

l.i.f.e,
mmg tak rugi punya. lu ada rencana nk bwk gua ka?
haa.. btul dah tuh. trifle.

shafiq,
lapau kalu baik lu mkn cpat. kan ada kjap lagi mouse tuh lu ratah.
haha~

ojie,
lu pon ada rencana nk blanja gua ke?
heh!

faridz yunus,
tuan rumah tuh ckp lu kt kolumpo nuh. klu lu ada gua syak lu dh tukang basuh pinggan mangkuk nnt.
haha~

fadh said...

pergh...bab melantak seroh laa ke aok...bab ngejas pun amik laa ke aok jugek...

DarabDua said...

fadh,
weh! gua nih runcit2 saja kategori melantak dengan ngejas. ada lg yang hebat.haha~