Friday, October 10, 2008

Lagenda Tuan Guru Terbang Episod I

"Aku ada projek mega malam ni. Start je kuliah maghrib ko amik order. Pukul 10.20 tepat tunggu kat kerusi batu blakang blok C." Arah tuan guru terbang kat gua. Gua kalau mendapat arahan tuan guru memang semangat patuh mari lain macam saja. Kalah peratusan patuh gua kat cikgu matematik tambahan. Lu nak mati apa, durhaka kat tuan guru.

Start saja ustaz Yusri ( nama tak berapa sebenar ) bg salam kuliah, gua memulakan misi kutip order. Buku garis banyak merangkap buku tazkirah tuh gua koyak selai, buat garis kat tengah. Belah kiri jenis order yang belah kanan pula untuk nama dan no. bilik. Peh! rezeki dalam surau orang kata, itu malam gua mendapat order yang tak kurang meriah. Dah macam kak senah belakang rumah gua dapat order projek biskut raya. Bukan nak riak dan takabur, itu malam gua mendapat order 12 bungkus makanan dari kategori mee hingga la nasi goreng pattaya. Itu baru nasi, rokok pulak 13 bungkus dari jenama malboro sampai la ke dunhill. dari pack 7 sampai la pack 20. Itu jam juga gua nampak kaset greenday : shenanigans dalam gengaman outing hujung minggu ni.Dah lama gua aim item ni, minggu lepas gua lepak kedai kaset apek tuh dia cakap kalau beli awal dapat poster besar. Edisi special katanya. peh! meleleh gua dengar. Bakar line sungguh ah fat tuh.

Nak buat jenayah ni debor dia datang lain macam. Lepas isyak tadi gua dah start debor. Gua usha jam dah pukul 10. Peh! makin debor gua ni. Gua start setup dressing uniform rasmi flyers malam itu. Bermula dengan baju hitam lengan panjang adidas. Yang ni gua beli kat Rantau Panjang. Dia punya hitam memang solid. Sesuai dengan jenayah waktu malam. Seluar pulak gua pekena trek hitam yang selapis tuh. Beli kat pekan sehari temerloh nun. Nak mendapat grip yang lebih untuk tujuan berlari, nak tak nak gua terpaksa pekena K-swiss bundle. RM12 saja tapi dia punya perfomance, peh! terbaik dari ladang.

Jam 10.20 tepat gua sampai kat tempat dijanjikan."Bodo mung lambak!" marah tuan guru kat gua. Rupanya jam tuan guru dah 10.23. cilakak! jam gua baru 10.20 kot. Nasib baik tuan guru, kalau orang lain dah lama gua ong bak! Pung pang pung pang tuan guru bagi taklimat status keselamatan malam tuh. Gua dengar dengan patuh, apa gila lu nak betah tuan guru. Dalam jenayah penerbangan gua malam ni ada lagi sorang kutu yang terlibat, Faruq ( nama manja ). Faruq ni baru saja nak berjinak jinak dengan dunia penerbangan. Taklimat settle kami gerak. Untuk sampai ke destinasi kami, dia punya laluan mmg champion susah. Gua ingat kalau buat trek trialthon memang sesuai. Dimulakan dengan semak blakang sekolah gua, melewati pagar belakang IKM, merentasi kubur cina, disusuli kebun sayur berpenunggu anjing level K9, lepas tu perumahan cikgu sekolah gua plak. Baru sampai gerai bernama Tok Mek. Untuk rujukan bersama, gerai Tok Mek ni pernah menjadi persinggahan Jalan² cari makan. Gua sendiri tengok kt tv3. Cuaca malam tuh memang cantik. Cahaya bulan tengah hit. tak payah susah² bawak lampu suluh. Ini yang gua cukup respek tuan guru. Dia punya experience tahap lengan beurat. Pandai sungguh setup time.

notaflyer: nnt gua sambung, gua sakit perut ni dah 3 kali masuk jamban. cilakak! apa brader malam tadi bubuh dalam nasi goreng ayam gua. Mahal satu hal. buat gua menyirap saja!

6 comments:

poyotito's said...

cilakak!!
cerita dah sedap dah.
dan2 sambung

lu pergi tumbuk je tokey kedai tu bai

HA HA!

cherrybomb said...

ni fly zame2 dok beseri mulo ko?hahahah.biso demo...tok kantoi ko?

Ojie said...

hahaha gua tingat blk zaman skola dulu..mlm2 gua ada taalim..tp peduli hapa..dorang bebel2 gua layan mata je..huh xbaik sungguh masa tuh..

greenday? huhu gua suka layan dulu2..sampai kaset gua nimrod kene curik org..hukum potong tgn tuh..

DarabDua said...

poyotito`s,
gua tgk tokey dia kuat lain macam.
mmg takleh mkn ongbak gua.

cherrybomb,
haha~ fly zame beseri la ni.
tggu ending kantoi ko dop.

ojie,
taalim ngan tido mmg taleh lari.
greenday tuh gus syak seswai utk budak zaman skolah menengah la.
heh! lu paranawei saja sapa curi tuh.

alif-mikail said...

bro..
hahaha.. ceh! baca start tok guru terbang... koi ingat boleh terbang ke apa ke? nak demo ke?

ni 'fly' gagak itam ni.. huhuhu.. memori cinta luka tu!.. arghh macamana koi tak terfikir nak cite zaman skolah dulu?

good entry!

DarabDua said...

alif-mikail,
heh! otai terbang kena la gua panggil tuan guru.