Saturday, December 6, 2008

Orang Pesen Ni, Sedap Paranawei Ke Sedap Ong Bak? Muskel Pulak Gua Rasa

Di suatu Maghrib yang gua syak bilal masjid tengah sedap² setting pembesar suara siap sedia nak azan, tapi gua dengan seorang musibat tengah layan sembang. Sembang kat depan rumah sambil layan tengok gadis dia memang jadi ralit. Kalu kat kampung gua buat macam ni memang sah kena sekolah dengan puan Murni.


Gua : Lu tengok koordinasi penerbangan burung tu. Semat jugak. Gua syak kalu masuk pertandingan buleh champion ni.

Peneka : Semat jugak la sikit². Haa. Gua ada teka teki season mahgrib special untuk lu. Kalu 1 ekor burung kita sebut seekor burung. Kalu banyak² burung macam tadi kita panggil apa?

Gua : Sekawan burung!

Peneka : Burung tuh burung la. apahal lu nak kawan² pulak.

Gua : haa.. Gua rasa sekumpulan burung, Nak sedap lagi burung burungan.

Peneka : Akal pendek lu. Zaman sekolah mesti banyak sembang masa cikgu bahasa melayu tengah njagau ni.

Gua : Aaahh lu. Gua zaman skolah selalu kena duduk depan. Dia punya depan, hujan air liur cikgu tuh gua buleh kena tau. Mende jawapan dia?

Peneka : jawapan senang saja. kalu banyak burung kita panggil "burung yang banyak" le!

Lu rasa orang macam ni sedap paranawei ke sedap ong bak? Dah lama gua tak belanja orang dengan 2 mende ni.

15 comments:

darkk25 said...

kalo burung-burung tak leh ke?

this.is.not.me said...

bai..lu tak bawak payung ke time masuk kelas BM?ahaha~
gua rse kombinasi ong bak beserta paranawei adelah lebih afdal.
xD

yanhashim said...

haha
burung yang banyak
citskek
sengal jek.

farhanaLicious said...

kalo pesen ni. gua rasa lu boleh tambah satu option. tendangan maut bersepadu kebangsaan.

cikin said...

hahahaha. lu luku sket kepala si peneka tu ngan lutut. kasik dia insap!

Nuts@Kacc said...

wahh..ini mcm kasi dua2 pun tak cukup ni...hehehe

l.i.f.e said...

ahhh aku sampai sekarang tak tau apa benda ong bak sama paranawei tu.
lempang je tak bleh?

macha_sezs said...

bai..
ini kita patut kasi belasah berirama ni..
kalau ajak jemaah surau tu pon gua rasa tarak hal punye..
haha..

@tune® said...

ong bak la..biar die pakai pengalih sore cam penjahat tuh plak

yoshz said...

sesikat burung.

o-y-e-t-t said...

burung kakak tua
hinggap di jendela
nenek sudah tua
giginya tinggal dua
letchum letchum letchum uulala
letchum letchum letchum uulala
letchum letchum letchum uulalaaaaaa
burung kakak tuaaaaaa

cikhajar said...

hahahhaah panggil jek beburungan atau burungs... apa sussah

apei budak kampung said...

bro.. kalau gua ada ditempat kejadian, gua dah tai-chi dah musibat tu.. hangit punya jawapan!

Hidemichimomotani said...

Burung Murai...

nana said...

tamporan wa saje sudah cukop untuk manusie tersebut. ni yg wa marah ni. wa bace entri ni dgn serius, ape hal pulak ending die lawak ni?!