Friday, December 26, 2008

Semangat Kejiranan Yang Jitu Membentuk Perpaduan Yang Istiqamah

"brader! makan tengah hari jom! gua dah lapo!" gua memesej member gua menggunakan sistem pesanan ringkas. Gua pilih "text message" saja. Bukan pilih yang "Multimedia message" . Apa gila nak ajak member makan pun gua nak main multimedia weh! Tak senonoh benar rupa dia.


"trittt.. triit" hah! cepat benar member gua balas.

"Pe brg mkn kdi, jrn wa ajk mkn kenduri umah dia smpena ank dia kerat kote! moh le skali"

"Tbaik, b4 zohor wa smpi!" balas gua ringkas. Auto senyum gua ari ni. Makan tengah hari percuma. Buleh topap lagi!


*************

petang nan redup tadi.

"triittt...triittt" hansep gua bunyik. mesej masuk ni. kalu panggilan dia bunyi lain sikit.

gua bukak tengok. Gua syak ada gadis ke nak mesej. Skali baca

"ready mlm ni. Pak cik Jesus ajk g umh dia. Ada mkn2. Halalun toyyiba!" Skali lagi gua auto senyum. 1 hari gua makan percuma.

Ni le yang orang dok kabor semangat kejiranan yang jitu membentuk perpaduan yang istiqamah! heh!

27 comments:

paiseh said...

tabik belalang laa kat lu!
jiran2 gua yg sebangsa puntak mcm nih..!

cikin said...

persal lu tak kabo kat gua? kalau tak boleh gak gua tumpang dua kaki makan pree. hahhaha.

pandagumuk. said...

yea turki turki!eh.ayam turkey.

darkk25 said...

ah, same ngn gua..gua balek kampung makan free gak..
belum tambah mmbr wa belanje lagi..
arrggh..best gak

af [ R ] ed said...

istikomah bahagian mane ? pengisian perut ? haha

antusabun said...

ceh..citer makan je ke? istiqomah ko ye? gotong royong?

apei budak kampung said...

perhh.. mesti lu melantak turkey sumbat ni kan?

Faridz Yunus said...

asal makan lu cepat jer ek?huhuhuh

alif-mikail said...

ni la namanya : gotong royong melantak.. acara makan beramai-ramai secara jemaah!

time nak masak dengan nak basuh pinggan batang idung pun tak nampak!

dah! dah! pergi basuh pinggan! mencekik je kejenye!..

ahahhaa..

hanis said...

suka eh ko dapat makan FREE.
aku suka juga...
ngahahahaha~

.farah. said...

haha mkn free laju je kan. dapat hadiah dari pakcik santa tak?

KARKADEWA said...

ah...
time mkn pree mmg semangat muhibah kejiranan lu meluap2kan..??
cube soh sental periuk..??
lu org pertame pure2 kene sakit kuning...
ahaha..

sultan said...

msg bunyi tritt... tritt je. x urban la cam ni brader. hihi...

this.is.not.me said...

lu tak mesej pun ajak gua pegi mkn sme2!
ni yg gua murka neh!
grrr~~

tasikmerah said...

betul ke halalun toyyiba tu weh...? ha ha.


.

amirahsyuhada said...

pakcik jesus? perhhh..abislah taklama lagi mufti lawat blog nih..hehe

macha_sezs said...

ah.
lu.
time makan baru la tau erti kejiranan eh??

@t00neY r00neY® said...

kire halalan toiyiban ke kalau xdijemput?

FarhanaLicious said...

lu tinggal kat mana? gua nak gi pindah kat kawasan kejiranan situ lak.

Afida Anuar said...

Makanan free ni, lain macam sedapnyer kan? eheh

a.k.u.p.e.n.t.o.i said...

safe banyak tu...kira2 macm mega safe...

Rabiatul Adawiyah said...

"malaysia"

one love said...

best!

jiran gua siap antar coklat dengan minyak gamat!

sebab dia baru balik dari langkawi! hehehe

mrblind said...

lu berjiran dengan pakcik jesus mana ni..lu baik2 sikit..jangan hilang pedoman sudah..

ab geldofg said...

slama hjrah bro....islam slalu mgutuk barat....tapi tknlogi dia kita gunakan

Hidemichimomotani said...

citer pasal dpt mkn free je? x jd la aku nak komen. Alamak, terkomen pulak!

DarabDua said...

paiseh,
haa.. meh pindah taman gua!

cikin,
gua dpt berita makan dia jadi lupa kawan
haha~

pandagumuk,
ayam belanda la pulak.

darkk25,
hoh! paw member!
lu mmg cekap!

afred,
btul dah tuh!

antusabun,
gua dh gotong royong weh!
gotong royong menghabiskan makanan.
haha~

apei,
haa.. lu mmg tepat!

faridz,
kena cepat weh!
lambat kalu tinggal tulang le.

alif mikail,
deme tuh tak jemput pon gua basuh pinggan.
kan gua tlg kena tuduh menyibuk pulak.

hanis,
kena suka!
takkan gua nak bermurung!

farah,
haram pakcik santa tak bagi apa pon.

karkadewa,
deme tuh pakai catering gua syak.
itu takdak scene membasuh
haha~

sultan,
hansep gua kodi weh!

this is not me,
mana buleh! kan lu abiskan mkanan pulak!

tasikmerah,
betul!
gua yakin weh!

amira,
gua yg kasi nama!

macha,
tepat skali!
haha!

atooney,
kire gak gua syak!

farhanalicious,
moh le!
gua duduk melaka

afida,
yaa! tepat skali!

aku pentoi,
ini dah masuk super mega safe!

rabiatul,
malaysia majmuk!

oen love,
cilakak! terbaik dari ladang jugak jiran lu tuh!

mrblind,
pak cik jesus ni baik weh!

ab,
salam hijrah!

hidemochi,
cilakak!
lu dengki la ni!