Tuesday, May 12, 2009

Kajian Menyeluruh Gua Sepanjang Berada Di Pulau Tioman. Menyeluruh Dari Aspek Kesukanan Saja. Tidak Pada Lain² Aspek

Perbezaan Antara Pelari "Mall" Dengan Gua selaku Pelari Runcit²

Pelari runcit²
  • Sampai saja ke Pulau tioman terus pekena nasi goreng minyak bersama telur mata.
  • Selesai makan baru mula kucar kacir mencari tempat penginapan secara haram atau halal. Dah kena berjalan sampai berkilo kilo kilometer juga la. Nasib baik dapat yang halal punya.
  • Jarak tempat tinggal dengan tempat perlumbaan buleh tahan jauh. Berjalan kalu sempat ketiak nak berpeluh. Tambah pula kena mendaki bukit berkecerunan 10%
  • Tengah hari pekena makan nasi goreng lagi, tapi 'up' sikit. Jus tembikai brader!
  • Petang pula layan scene mandi manda di laut. Bukan senang nak dapat mandi laut ni. Kena pula air pesen jernih sampai tak buleh nak mandi bogel.
  • Petang sikit lagi, scene menguaci sambil mengusha makwe omputih tengah melakukan jemuran kotemperori 'topless'
  • Petang yang berat ke maghrib pula, Ada scene lepak sambil makan keropok lekor dengan teh panas. Dapat pula pesen kedai menghadap pantai yang ada matahari terbenam. Dia punya permandangan, peh! terbaik dari ladang weh!
  • Scene makan malam memang solid! Nasi bersama dengan makanan laut bakau! Esok nak tengah lari nak terberak, baru la huru hara.
  • Malam kelam sikit, sekali lagi scene menguaci tepi pantai, sambil² mengumpat. Kadang² ada juga sembang tentang isu semasa. Tapi banyak ke mengumpat la.
  • Malam yang jam² orang tidur, gua tengah bertungkus lumus me'repair' tempat penginapan yang dilanda ribut. Macam gamp! Malam tu gua tak buleh tidur, dengan nyamuk yang macam hardcore. Tambah pula dengan panas macam dalam ketuhar gelombang mikro. Belum lagi tambah dengan kucing yang pesen kacau orang tidur malam.
  • Pagi perlumbaan, hanya pekena gardenia kosong yang dibeli di tanah besau.
Pelari 'mall'. Kenya, Ghana, Nigeria, Trinidad & Tobago, Drogba, Nairobi contohnya.
  • Sampai saja gua dah tengok deme tuh dah layan scene 'training'. 'Jogging' sekitar pulau dengan berpakaian lengkap seperti hari perlumbaan. Ada sesetengah pula pekena cermin mata hitam.
  • Tempat penginapan berhawa dingin. Ada tilam empuk. Bantal 2 seorang. Sampai jeti dijemput menaiki bas oleh pemandu dari pusat penginapan.
  • Tempat penginapan dengan tempat perlumbaan jaraknya hanya 2 minit. Itu kalu merangkak, kalu jalan, gua syak dalam 15 saat saja!
  • Makan tengah hari disediakan oleh pihak resort. Menunya semua sedap² menelan. Berkhasiat pula. Salad contohnya.
  • Petang pula, scene latihan ringan di gimnasium milik resort mewah tersebut. Ada sesetengah kes mengambil inisiatif untuk berenang di kolam. Latihan otot katanya
  • Petang sikit lagi, scene menonton televisyen sambil berbaring dalam bilik berhawa dingin. Sampai tertidur dia punya selesa. TV yang ada astro pula.
  • Petang yang berat ke mahgrib, scene larian sekitar pulau. Kod etika pakaian memang kena solid. Macam nak pergi berlumba.
  • Makanan² 'lite' tapi berkhasiat dikenakan pada waktu malam. Apa gila lu nak telan makanan laut bakau. Kan esok kucar kacir nak berak waktu berlari.
  • Malam yang jam² orang tidur, "titt.. titt" set penghawa dingin pada suhu paling nyenyak² kalu nak tidur.
  • Pagi perlumbaan pula, pekena "power bar". Makanan pesen kalu telan, dia punya tenaga tuh mari lain macam!
****

Cilakak! beza benar ini macam! Baru gua perasan.


Menaiki bas.


Gua berjalan bersama beg besau. Depan belakang lagi


Hotel 5 bintang gua


Cilakak! penginapan ni lagi banyak bintang!
Tapi gua tak kisah, penyudah dia, sama² mendapat besi juga! haha~


21 comments:

jo said...

gua first!

hahaha!
kodi la weh lu ni....
ala..kalu larian kat negara deme nu musti lu x jadi mcm ni punya...ke...jadi jugak??hehe...

Darab Dua said...

jo,

gua syak jadi juga weh!
hahaha~

mrblind said...

cilakak..alasan-alasan tu tak diterima induk bangsa-bangsa bersatu..hahaha

nuyuljana said...

"scene menguaci sambil mengusha makwe omputih tengah melakukan jemuran kotemperori 'topless' " - darab dua.

scene yang ni xde gambar kew?

XD

antusabun said...

Ala..kang lu beria-ia kang menang emas pulak.. ada pulak yang ngamuk-ngamuk. Lu buat biasa-biasa sudah

miSz.haNie said...

manjang scene menguaci..
dh mcm hamster lu nih..
hahahahahahaha!!

John Iverson said...

beb... brape ramai peserta suma yg local? lu pny placing brape?

Fadh said...

ha ha ha lu kalau bab bagi alasan mmg terbaik dari ladang he he he

paiseh said...

lu lari galas beg depan blakang ke?? salut ah..!!

*babi! ada je negara Drogba. sangat xleh blah! hahahahahaa...!!

HazirahMahadzir said...

sayu dan pilu gua baca entri lu kali ni..ahahah~

Liliyuli said...

mmg kucar-kacir kalau time larian tu nak terberak..kalau tak sempat,bersepah la wei...

kucing kuku hitam said...

tp 'bos' lu memang best. di temani pulak oleh 'tikus'...

Aku... Dia... Kamu.. said...

Tahniah bro! Sup ekor satu utk lu! Minum lak aku belanja Jabar Root. Alhamdulillah... ;p

Hidemichi said...

Lu ni Pelari Pelancong namanya bai! Kira dah menang besi tu satu bonus la.

..nOWa.. said...

salam..tahniah..bronze pun ok asal berlari umpama jaguh.. =)

macha_sezs said...

saspek la sama la bhaii.

gigih melancong!

lu mmg true atlet mesia weh!

hahaha

@tune® said...

hihi

mmg napak bintang lu punye otel
life lagik!!!

apei said...

scene 'topless' buat lutut lu lemah. gua memang dah syak dah!

cacah said...

wah!

StingRay said...

hah....respek respek.....

mat mimpi said...

steady ar luuu!
dpt medal!
puas kan? ehehe